19. 11. 2010.

HEP opet potkrada

Opet taj HEP potkrada - kasno prebacujući sa skupe na manje skupu tarifu. Jeftinija bi trebala početi u 21 sat. Sada je već 21:45, a brojilo se još uvijek nije prebacilo na jeftiniju. Ista stvar se desila i prošle godine kada sam im išao prijaviti "kvar". Nama koji se grijemo na struju nije baš sasvim svejedno koliko tu struju plaćamo.  Prošle godine, nakon što su otklonili kvar (privremeno, očigledno), dotadašnja očitanja su podijelili na 60% u korist skupe i 40% u korist jeftine tarife. Odnos satnice skoro i jest takav (i tu maznu 1,66% vremena), ali prosječno većina više troši električnu energiju nakon 21 nego u jutro nakon 7 sati kada kasni prebacivanje sa jeftinije na skuplju tarifu. Naravno da njima to ide u korist pa zato i imaju tako blesavo "poravnavanje obračuna". Prilikom prijave kvara sam dobio i komentar od šalteruše da je svejedno jer ujutro mi duže traje jeftina. Ujutro iza 7, ljudi su na poslu ili spavaju, ne koriste struju kući.

Stvar je vrlo jednostavna. Postoji sat u svakom pojedinom ulazu (barem za stara brojila) koji u određeno vrijeme prebacuje tarife. Svi stanari su spojeni na taj isti sat što govori da ne potkradaju samo mene u ovom ulazu. Prošle godine, oni su taj sat samo podesili na točno vrijeme i tokom mjeseci sat opet ide krivo. Ugradnja novog digitalnog sata im je trošak, a osim tog troška ovako imaju i veću zaradu. 1:0 za HEP. Kome se žaliti?

22:00 - Još uvijek je skupa! Sat vremena u kojima sam ja potrošio oko pola kune na grijanje, a to zapravo košta dvostruko jeftinije.

22:05 - Evo napokon manje skupa tafira. Neki će reći da je to zbog pomicanja sata ali baš zato HEP ima tarife nariktane (zimi skupa od 7 do 21, a ljeti 8 do 22) kako ne bi morali pomicati satove u svakom ulazu/kući.