15. 12. 2013.

Linux


Zadnjih se dana nešto pomalo igram sa Linuxom. Naletio sam na neki programčić UNetbootin kojim se bez pol frke napravi bootabilni usb stick koji odmah i skine Linux distribuciju po odabiru. Na kompjuteru samo treba podesiti da je prvi boot device usb i naravno puknuti usb stick u komp prije paljenja.

Kompjuter ostaje netaknut jer bootam linux sa sticka bez ikakve instalacije. Konfiguriranje i dodatne instalacije ostaju na sticku pa je tako teoretski moguće sve prenositi na bilo koji drugi komp. Sviđa mi se ta ideja. Sam Linux radi daleko brze nego Windowsi 7 i to mi se vrlo sviđa, premda prilikom prvog pokretanja bilo čega, stvar malo potraje. Vjerujem da je to do učitavanja sa sticka.

Za sada nisam uspio natjerati Javu da proradi, a ona mi je ključna za neke stvari. Osim toga, nisam uspio instalirati ni Skype. Vjerujem da će biti još mnogih problematičnih sitnica, no s druge strane ni Windowse nisam baš razumio kad sam počeo čačkati po njima.

Ovaj tekst upravo pišem preko Linuxa, a pisao sam i maloprije tekst na blogu sa Norveškom. Nakon objave napravio sam print screen koji je neusporedivo jednostavniji nego na Windowsima. Jednostavno nakon pritiska tipke otvara se opcija sa pitanjem gdje da se snimi novonastala slika, dok kod Windowsa za takvu akciju treba koristiti neki drugi programčić kojim se prvo pastea slika, pa tek onda snima.

Aj zdra'o!