28. 10. 2012.

Iznenadio vozače

Snijeg. Kako je on to iznenadio vozače? Prišuljao im se s leđa dok su stajali na semaforu? Oduzeo im je prednost na križanju? Kako?

Svake godine kada padne prvih pet pahulja snijega vozači su iznenađeni i zatečeni. Nema veze što na prognozi već danima trube da će padati snijeg. Prognostičari nemaju pojma, trabunjaju, ignorirat ćemo ih. Osim toga, možda ne svi, ali dobar dio vozača prilikom dolaska do svoje metalne kutije uz neznatan napor mogu primijetiti kako vani pada snijeg. Nekako se samo po sebi nameće da faktor iznenađenja nestaje prije samog ulaska u automobil. Gdje je onda to iznenađenje? Ah da, zaboravio sam, prišunja se na semaforu. Neki vozači tijekom vožnje naiđu na takvu vremensku situaciju, no svejedno ne bi trebali biti ne znam kako iznenađeni. Gore spomenuti prognostičari najavili su zimske gadosti.

Krivac je uglavnom ljudski faktor, ali nešto je i u tehnikalijama. Mnogi nisu stavili zimske gume pa su malo nestabilniji. Bilo da je razlog nemar ili neimaština, dotični vozači ne bi trebali uopće biti iznenađeni kad na nekom zavoju produže ravno i to bez da desnim žmigavcem najave isključivanje iz života.